Beperkt palet kleurenschema

20161107_103941.jpgVoorlopig even het laatste bericht over het beperkt palet!

Dit keer leg ik kort uit hoe je een mooi overzicht kan maken van de mogelijkheden van jouw beperkte palet naar keuze. Zo kun je snel zien welke mogelijkheden jouw palet biedt.

In dit geval gebruik ik het Zorn palet, omdat die uit maar 3 kleuren plus wit bestaat. Dit schema is gebaseerd op schema’s van Richard Schmid’s Alla Prima II Everything I Know about Painting–And More .

Allereerst wil ik even waarschuwen dat je dit niet te moeilijk voor jezelf moet maken. Hoe meer kleuren, hoe meer combinaties mogelijk. Hou het daarom zo simpel mogelijk.

  • Kies 3 kleuren plus een wit

Anders Zorn gebruikte een rood (cadmium rood medium), gele oker en een blauwige zwart, zoals ivoor zwart.Je zou ook gebrande sienna, gele oker, ultramarijn (ipv zwart) en wit kunnen nemen voor dit voorbeeld.

  • Maak 12 kolommen van 10 rijen

Wat we gaan doen is deze rijen onderverdelen in de kleuren die jij gekozen hebt. Bijv. 4 rijen rood, 4 rijen gele oker en 4 rijen ivoor zwart. In deze rijen gaan we allerlei combinaties maken.

Je kunt de vakjes maken door ze met een liniaal te tekenen, of met een dunne streep tape af te plakken. Dan kun je ook wat slordiger werken, en aan het einde gewoon de tape er weer af halen. Dan heb je perfecte vierkantjes.

  • Bedenk een afkorting voor jouw kleuren.

Ik gebruik R voor rood, Y voor geel en B voor zwart in dit voorbeeld. Maar het kan evengoed ook S voor gebrande sienna zijn, O voor gele oker, en U voor ultramarijn. Schrijf het volgende van links naar rechts boven de vakjes van de bovenste rij (pas het aan naar jouw afkortingen!) en zorg dat je nog een regel wit eronder over houdt om de verhoudingen straks op te schrijven:

Y, Y-R, Y-R, Y-R

R, R-B, R-B, R-B

B, B-Y, B-Y, B-Y

  • Schrijf de verhoudingen onder de afkortingen.

Onder de Y, R en B schrijf je niets (want dat zijn de kleuren puur uit de tube), maar onder de combinaties wel.

Onder de eerste Y-R schrijf je 2:1, onder de 2e Y-R schrijf je 1:1 en onder de 3e Y-R schrijf je 1:2. Dit herhaal je ook bij de R-B en B-Y combinaties (zoals in het plaatje hierboven).

Zoals je misschien al hebt begrepen staan de cijfers voor het aantal delen van de betreffende kleur die je mengt met de andere kleur. In het geval van Y-R (2:1) moet je twee delen gele oker mengen met 1 deel rood. Dit moet je doen met een paletmes, want dan blijft je palet goed schoon en houd je het meeste verf over.

Het is heel belangrijk dat je je palet schoon houdt en per rij werkt van boven naar beneden.
Je kunt namelijk makkelijk verdwalen in alle verhoudingen en kleuren en dat wil je niet. Je moet het zo simpel mogelijk voor jezelf maken.

  • Schrijf de verhoudingen naast de rijen links

Links naast de 10 vakjes schrijf je de verhoudingen van de pure tube verf:
– 100%
– 75%
– 50%
– 25 %
– 5%
– 5%
– 25%
– 50%
– 75%
– 100%

20161029_112054.jpg

Oke laten we gaan beginnen!

Bovenste rij: 100% Pure kleuren uit de tube, onderling met elkaar gemixt volgens de verhoudingen.

Vier rijen daaronder: mix wit geleidelijk met de kleur uit de top van de rij, ook volgens de verhoudingen.
Vijf rijen daaronder: mix zwart geleidelijk met de al verhelderde kleuren op jouw palet (de kleuren gemixt met wit) .

Zoals je in bovenstaande foto kunt zien ga je per rij van boven naar beneden mengen om het overzichtelijk te houden. Het bovenste vakje is 100% tube kleur, daarna pak je elke keer een deel pure tube kleur volgens de verhouding en vul je dit aan met wit. Dus het eerste vakje is dan puur gele oker bijvoorbeeld, daarna 75% gele oker en 25 % wit, daarna 50% gele oker en 50% wit enz.
Uiteindelijk heb je 5 mooie geleidelijk verhelderde kleuren (met wit gemengd) op je palet liggen zoals op het plaatje en de bovenste 5 vakjes op je schema ingekleurd.

zorn-rij1De 5 kleuren op je palet ga je van licht naar verzadigd (nadat je het natuurlijk al in je vakjes hebt geschilderd) mengen met een beetje zwart. Dus in de omgekeerde volgorde van waarop je ze net hebt geschilderd.

Van de lichtste naar de donkerste.
Van 5% pure tube kleur naar 100% pure tube kleur.
Ik zou hier niet te veel zwart voor gebruiken, gewoon een puntje van je paletmes. Genoeg om een beetje verschil te zien.
Dat ziet er dan ongeveer zoals op het plaatje uit.

Nadat je een rij hebt geschilderd, maak dan je palet schoon. Het zou zonde zijn als andere kleuren die niet in het rijtje horen de kleuren vervuilen.

Herhaal dit bij elke rij! En al gauw heb je een mooie soort van stalenkaart waarop je het grootste gedeelte van het bereik van jouw kleuren palet kunt zien!

En vergeet niet: meng de kleuren op je palet met je paletmes! Niet met de kwast of penseel!

Veel plezier!

20161107_103941.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s