9 Voordelen van Schilderen met een Beperkt Palet

Kleuren maken me erg in de war. Als kunstenaar leer je onderscheid te maken tussen wat je ziet en wat je dénkt te zien.

Bijvoorbeeld: een rode appel in koud winters daglicht. Dat licht is onwaarschijnlijk grijzig, misschien zelfs blauwig. In ieder geval een koele kleur.

Zien dat de appel misschien niet rood eruit ziet, wat hij in neutraal licht wel is, is nogal lastig. Je maakt namelijk in je hoofd al gauw de kleur af: appel = rood dus schilder ik ‘m rood. Het zou kunnen dat je éigenlijk meer paarsen en blauwen moet gebruiken om de kleuren die je ziet tegemoet te komen.

Maar hoe zie je dan nog dat de ware kleur van de appel rood is in blauwig licht? In plaats van een paarsige appel?

In ons tweede jaar vakscholing nu, mogen we langzaam wat kleuren gaan gebruiken. Het beperkt palet is dan zeer aan te raden om mee te beginnen.

In feite heb je maar maximaal een stuk of 5 kleuren waarmee je zo’n beetje alle kleuren zou moeten kunnen mengen. Wat zijn nou de voordelen.

1. Meer harmonie en balans in je schilderij

Kleuren die van elkaar zijn afgeleid liggen qua warmte/koelte dichter bij elkaar. Je kunt in elke kleur vaag een spoor van de twee of drie hoofd mengkleuren terugvinden. Dit zorgt voor meer harmonie in de kleuren en een betere balans. Als het ware zullen de kleuren niet ‘met elkaar vloeken’.

2. Het versimpelt het gedachteproces

Ook hoef je minder na te denken over welke kleur blauw of rood je moet gebruiken,want je hebt maar 1 kleur. Dus maak daar maar wat van.

3. Minder kans op over mixen

Dit zorgt er ook weer voor dat je dus minder verdwaalt in het mengen van kleuren, omdat je een heel arsenaal aan kleuren kunt maken met de paar die je hebt en het daar maar mee moet doen.

4. Sneller schilderen

Minder piekeren over de kleuren = sneller mixen en schilderen. Vooral handig als je buiten schildert bijvoorbeeld.

5. Het dwingt je te denken aan tonaliteit

Met de kleuren die je hebt kun je een aantal verzadigde kleuren maken (donker) en deze verhelderen door er wit bij te doen (lichter). That’s it. Op deze manier is het makkelijker om bepaalde tonen kleuren te mengen en te zien welke licht en donker zijn.

6. Het kan je dwingen voor verrassende kleurencombinaties te kiezen

catskill-roadhouse.sm_.jpg.jpg
Catskill roadhouse, James Gurney

Als je wat los wilt komen van het schilderen van de ‘ware’ kleuren die je voor je ziet, kun je ervoor kiezen wat meer te experimenteren. Een palet met maar 2 complementaire kleuren + wit zorgt ervoor dat je vooral tonaal kunt schilderen zonder teveel kleuren te hoeven mengen. Kunstenaar James Gurney geeft op zijn blog leuke tips voor het experimenteren met een beperkt palet met felle heldere kleuren.
Hij kiest twee complementaire kleuren (en wit) om mee te schilderen en kiest een derde, in het spectrum tegenover liggende kleur, om zijn palet mee te gronden als basiskleur die hier en daar misschien wat doorsijpelt in het schilderij en voor een verrassend contrasterend effect zorgt.

7. Gebruik van effectievere contrasten (warm/koud)

Warme en koude kleuren kun je in zetten om knallende contrasten te creëeren . Wanneer koud licht op een gezicht valt, lijken de schaduwen warmer en vice versa. Dit kan een subtiel verschil zijn, denk aan een puntje rood in de schaduwkleuren erbij en een tipje wit/blauw in de lichten. Op deze manier hoef je niet persé te denken in donkere en lichte kleuren met zwart en wit.

8. Makkelijker meenemen

Uiteraard zorgen minder kleuren ervoor dat je minder tubes/potten verf mee hoeft te nemen. Scheelt weer een hoop sjouwwerk :).

9. Het is goedkoper

En natuurlijk last but not least: minder tubes verf = minder kosten.
Voor een redelijk arme student als ik een belangrijk punt om rekening mee te houden!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s