Eerste weken van jaar 2!

Hoera! Een nieuw schooljaar!
EN WE MOGEN EINDELIJK SCHILDEREN!! Jeej!!

Dit jaar heb ik meer tijd ingepland voor huiswerk en ik heb inmiddels ook een andere baan die iets rustiger is :). EN niet onbelangrijk: een nieuw en groter huis! Een heerlijke plek waar ik lekker kan schilderen, hoewel nog niet zo ruim, maar dat komt nog. Nu deel ik ‘mijn atelier’ nog met mijn vriend die er ook zijn pc heeft staan.

De nieuwe vakken dit jaar zijn 2 wat meer technische precieze vakken: fijnschilderen en gelaagd schilderen. Dan heb ik nog modelschilderen: ietsje losser maar ook vrij nauwkeurig.

En ook een vak dat iets meer vrijheid toestaat: compositie & expressie.

De docenten zijn allemaal al jarenlang kunstschilder en hebben een schat van kennis. Ongelooflijk zo veel. De komende tijd zal ik daar wel eens iets over vertellen, maar vooral verschil tussen mijn werk in de lessen laten zien.

Vorige week ben ik begonnen en het is nog volop zomer. Prachtige wolkenluchten onderweg. 

We hebben op maandag van 15.30 tot 18.00 en van 19.00 tot 21.30 les. Die tweede les begon met het opzetten van wat schetsjes van dozen. Tonen goed hebben is cruciaal dus hier zullen we vooral mee bezig zijn dit jaar.

Vorige week kregen we materialenkennis over de 5 verfsoorten waar we mee gaan werken: acryl, eitempera, gouache, alkyd en olieverf. Er was geen tijd meer om te schilderen. Deze week kregen we opdracht om alvast te oefenen met acrylverf. Klinkt simpel, maar we moesten een grijstrap maken met twee kleuren samen gemengd tot grijs: ultramarijn en gebrande omber. Vervolgens moesten we met meer of minder water het zodanig zien te verdunnen dat het grijs lichter werd.

Zoals je kunt zien had ik niet genoeg ultramarijn gebruikt want het is nogal bruin uitgevallen. Ook is het echt VRESELIJK vervelend schilderen om acrylverf heel erg te verdunnen. Wat een gevecht, bah.

In de les moesten we dus hetzelfde doen, maar dan een prop papier naschilderen. Dit gaan we met elke verfsoort doen om het verschil te kunnen zien. Dit doen we op heel fijn aquarelpapier. Hier wil je liever niet op schetsen en weer uitgummen, dus de docent had hier een goede truc voor: carbonpapier.

Je schetst in je schetsboek tot je iets hebt dat goed genoeg lijkt qua lijnen. Dan kleur je de achterkant van dat papier met houtskool in (licht, niet te zwart). Dit veeg je een beetje uit met een zachte kwast. Dan leg je je aquarelpapier eronder zodat je je oorspronkelijke tekening bovenop ziet. Dit trek je over met een hard potlood met scherpe punt (je hoeft niet heel hard te drukken) en voila!

En vervolgens begint het gevecht met water en acrylverf…. Maar eerst even ‘zwart/grijs’ mengen (je gebruikt blijkbaar nooit zwart uit een tube).

Ook moeten we elk papier of doek of paneel waar we op werken voorbehandelen met gesso. Dit zorgt voor een beginlaagje waar je goed op kunt schilderen. In tegenstelling tot acrylverf droogt het hard/solide op. Acryl wordt meer een soort elastisch plastic, dus een ondergrond met gesso is altijd aan te raden.

Zo ziet een opstelling er bijvoorbeeld uit.

Dat was vorige week en dit is wat we deze week hebben gemaakt.

Je kunt je voortekening ook licht met houtskool doen en dan zo veel mogelijk uitvegen met een zachte kwast.

Dit is op een houten paneel geschilderd van 30×30 cm.

Ik vind het altijd heel leuk om aan het eind van de les alles bij elkaar te zien liggen. Iedereen kijkt anders en werkt anders. Een docent vorig jaar zei iets moois: ‘Tekenen en Schilderen moet gaan via oog, hart, hand.’ En die emotie zie je ook weer bij iedereen terug. Vooral bij het vak compositie en expressie.

Voor compositie en expressie maken we elke les vantevoren een papier geprepareerd met gesso met een kleur naar keuze. Dit zal hoe dan ook weer doorschijnen in je schildering. En de bedoeling is dat je zonder angst gewoon begint aan de bizarre compositie van een stilleven die voor je staat. Dat vond ik erg moeilijk, maar de docent begeleid iedereen zoals hij denkt dat past bij de student: wat de student nodig heeft. Dus ik begon maar met gewoon lijnen volgen. Ik zie wel waar het schip strandt.

Totaal verschillende werken van iedereen :).

De les deze week heb ik wat meer realistisch gewerkt.

 Dit waren de kleuren waar ik mee begon. Voor dit vak mogen we wel zwart gebruiken trouwens ;).

 En uiteindelijk zag mijn palet er zo uit 🙂

Na al die stillevens ben je wel toe aan wat mens, dus we zijn erg blij dat we ook modelschilderen hebben. De docent legt ook fijn uit hoe je je kleuren (of nouja, grijzen..) op je palet moet mengen en verdelen en hoe je het moet opbouwen. Wel fijn om even van een kunstenaar af te kijken :).

Dit was van vorige week:

En dit was deze week, een groot verschil:

Ben er best wel trots op :).

Ik blijf samen met een klasgenoot op maandagavond altijd overnachten in Beijum (Groningen) en dan maken we het altijd heel gezellig met leuke gesprekken, bourgondiërs die we zijn.

Zo ziet mijn slaapkamer eruit:

En ja,het is nog prachtig weer, dus in de pauzes op dinsdag vluchten we naar buiten en genieten we van de mooie,gezellige binnenstad van Groningen!

Tot volgende keer! Laat vooral weten wat je van mijn blogpost vond! Vind ik namelijk leuk :).

X

Advertenties

4 gedachten over “Eerste weken van jaar 2!

      1. wauw, gaaf hoor! Ik vind je blog erg leuk trouwens. Wat vaker updaten zou leuk zijn 😀 Ik vind het altijd leuk te zien wat kunststudenten maken.

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s