Jongleren

Het is geweldig, die Academie. Misschien nog beter dan ik had durven hopen.
Ik leer elke keer zo ontzettend veel!
Het valt gewoon bijna niet te omschrijven en ik merk dat ik elke week in mijn verslag er een beetje mee worstel.
Eigenlijk met alles wel een beetje.
Het is ook niet niks: van een jaar thuis zitten naar een studie en een baan tegelijk.
Maar ik ben meer dan vastberaden om al mijn energie in deze studie te stoppen. Dit is mijn droom en ik ga hem hoe dan ook werkelijkheid maken.
Al krijg ik nog zo veel tegenslagen!
Al vinden mensen het niets wat ik doe.
Al verdien ik er geen droog brood mee.
Kan me allemaal niet schelen: ik wil dit.
Ik doe dit.

Het kost veel energie allemaal. Drie dagen werken en twee hele lange dagen bikkelen op de academie. Dan huiswerk in het weekend en dan begint de nieuwe week weer. Het is echt een beetje jongleren.
Maar waar ik (en mijn vriend) het meeste tegenaan loop, is dat we geen ruimte hebben. Geen werkplek. Geen personal space. Geen plek voor jezelf en jouw spullen. Geen eigen huis.
Pff, het is soms zo vermoeiend om thuis te komen en niet tot rust te kunnen komen omdat je continu spullen aan het verplaatsen bent zodat het opgeruimd lijkt. Zodat je rust in je hoofd kunt krijgen…

Daarom ben ik soms ook laat met updaten van deze blog. Ik krijg soms pas zo veel later na een week het gevoel dat alles heeft kunnen bezinken.

Twee weken geleden heb ik vooral op het gebied van compositie veel vooruitgang geboekt. De rest was ook wel goed, maar minder opvallend.
Bij anatomie moeten we eigenlijk het skelet ook tekenen in het lijf en dat vergeet ik vaak een beetje. Het liefst ziet de docent dat we eerst het skelet globaal tekenen en dan pas de rest ‘eroverheen hangen’.

image

Korte schetsen zoals je kunt zien :).
Daarna hebben we altijd een les perspectief en in deze les kregen we eigenlijk een college. De docent liet zien hoe je dat station die we vorige week hadden nagetekend ook uit je hoofd correct kunt tekenen.

image

En hoe je de afstand tussen een rij palen berekend en correct weer geeft. Voorheen deed ik maar wat, maar nu kan ik het daadwerkelijk correct aanpakken. Hoera!

En dan compositie. Vanaf deze les gaan we veel model zitten voor elkaar. Korte standen van een paar minuten waarin je snel iemands persoonlijkheid in lijnen weer moet geven, Γ  la Picasso bijvoorbeeld. Ik merk dat ik het erg lastig vind om niet alleen om het weergeven van de daadwerkelijke lijnen. Ook moeten we tegelijkertijd letten op lijnen die terug komen, evenwijdig lopen of elkaar juist kruizen.
image

De eerste tekening vond de docent te uitgewerkt, te pietepeuterig in het gezicht. Dus hier kwam poging 2:

image

Nog steeds niet tevreden, moest ik minder focussen en losser tekenen. Ik begreep nog niet goed waar ze heen wilde en ook stond ik naar mijn idee niet op een goede plek. Poging 3:

image

Deze was duidelijk niet beter. Dit vond ze te angstig en voorzichrig getekend. Ook gaan de lijnen nergens heen (ik tekende wat ik zag, ik had beter kunnen kiezen bepaalde lijnen in de doek achter hem weg te laten).
Snel ging ik met de ezel ergens anders staan en dat hielp enorm.
Poging 4:

image

Ik zag duidelijker welke lijnen ik kon gebruiken, hoewel ik nog steeds niet echt karakter in het portret van deze medestudent heb kunnen stoppen.
Maar inmiddels een soort van op dreef kwam poging 5:

image

Een lieve medestudent, een wat oudere dame al. Ik vond het jammer dat het alleen uit lijnen mocht bestaan, want ik had graag haar spier witte haar willen laten afsteken.
Bij de laatste ging het helemaal lekker, omdat deze medestudent barst van het karakter en de makkelijk tekenbare ( terugkomende) lijnen.

image

Best wel trots wil ik je graag vragen terug te scrollen en te kijken naar het proces. Awesome he?

Bij tekentechnieken moesten we een banaan meenemen. De docent is nogal een grapjas, dus ik verwachtte half dat hij het voor de grap had gezegd.
Niets was minder waar.
Misschien is het je nooit erg opgevallen, maar een banaan heeft vrij veel hoekige vlakken in de schil. Als je er een lamp op zet zie je dit vooral erg goed. Dit moesten wij arcerend natekenen op een manier die de vorm van de banaan extra accentueert.

image

Dit is getekend op a4 formaat, nogal klein voor ons doen want meestal tekenen we op a1. Zoals de tweede versie waarin we de banaan open moesten pellen. Ik had het arceren per ongeluk een beetje slordig gedaan waardoor het niet echt meerarceren te noemen is. Maar ik vind ‘m nog best awesome geworden voor zo’n mega uitvergroting! (40×40 cm ong).

image

Afgelopen week was het vakantie en ben ik naar Oxford gegaan waar ik ook veel heb getekend. Morgen begint voor mij de grafiekweek waarin ik een paar druktechnieken leer. Meer volgt dus snel!
Laat vooral je mening achter, want dat vind ik heel leuk! Krijg ik minder het gevoel dat ik tegen mezelf aan het ouwehoeren ben :p.

Advertenties

2 gedachten over “Jongleren

  1. Wat heb je het weer leuk omschreven! Het is net of je me dit zelf hier net hebt verteld. Ik ben heel trots op je hoor dat je je droom aan het verwezenlijken bent! Jij gaat hier echt wel geld mee verdienen! Ik ben trots op mijn meiske ❀

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s