Zwart op wit op zwart

wpid-20150923_125008.jpgHadsekidee. Daar staat ie dan. Mijn zwart wit tonen uitprobeersel.

Ik durf bijna te zeggen dat ik het begin te snappen. Bíjna.

Wat ik zeker weten durf te zeggen, is dat ik het gevoel krijg dat ik echt nog maar amper begonnen ben met tekenen.

Dat ik pas net om de hoek kom kijken. Een groentje.

Iedereen in mijn klas heeft dat gevoel.

Sommige van mijn vrienden vragen mij: ‘…maar zijn de docenten ook wel aardig? Want je zegt steeds dat ze zo hard en bot zijn…’.
En dat is ook wel zo. In eerste instantie kan het vaak hard over komen wat ze zeggen.

Maar weetje wat ook zo is? We zitten hier niet op schildercursus bij tante Lien van de hoek die zo leuk kan schilderen.
We krijgen hier les van docenten die soms al bijna 20 jaar lesgeven en zelf al minstens net zo lang in het kunstenaarsvak zitten. Zij zijn kunstenaars en hebben zich als docent vaak bijna gespecialiseerd in een specifiek deel van de schilderkunst, zoals tekentechnieken, perspectief of compositie. Hier weten zij zo ongelooflijk veel van, dat de stroom van informatie mij elke les weer overdonderd.
Dacht je dat de tekenlessen waarin je perspectief hebt geleerd op de middelbare school voldoende waren om jouw begrip te vormen? Ab-so-luut niet. Je kunt het natuurlijk zo ingewikkeld maken als dat je zelf wilt, maar als je de makkelijke weg wilt volgen, dan ga je niet zo’n opleiding van 5 jaar doen. In Groningen.

Dus ja; sommige dingen die de docenten zeggen kan hard over komen. Maar het is allemaal bedoeld om ons inzicht te geven.

Deze week heb ik weer zo ontzettend veel geleerd!
image

Van een klein krabbeltje in de trein…
image
..naar het stileren van een skelet (waarvan een van de twee wel echt veel te oud is en nog weinig anatomische leerwaarde heeft; zie het vergeelde scheve ding in de foto hierboven)
image

Het doel van dit skelet onderzoeken is begrijpen waarom elk botje daar zit en hoe die bewegen. De proporties begrijpen. Zo kunnen we straks, als we model gaan tekenen, het skelet er doorheen zien en als basis voor de rest van het lijf gebruiken.

En dan hebben we nog lessen over compositie. De vorige keer heb ik hier geen foto’s van laten zien, maar nu kunnen jullie mijn 3-5 min. schetsen aanschouwen.

Compositie is een spel van lijnen die een raamwerk vormen voor jouw afbeelding. Het houdt het geheel overeind, maakt het spannend en verteld een verhaal.

Wij leren vooral naar de werkelijkheid te tekenen. Dit betekent dat je dus goed moet kijken naar wát je wilt weergeven en waarom. Lopen de denkbeeldige lijnen misschien in elkaar door? Evenwijdig aan elkaar? Leiden ze je naar een centraal punt waar je blik dus naartoe wordt getrokken?
Een goede compositie zoeken is voornamelijk lang kijken naar het beeld voor je en dan datgene tekenen wat interessant is. Niet wat toevallig voor je staat.
In de les afgelopen week ben ik hier naar zoekende geweest:
image
image
image
image

Dit zijn schetsen die ik heb gemaakt in een minuut of 2-3 na het 5 min. kijken.
Zoals je misschien zelf ook op zult merken, werken sommige tekeningen wel en anderen weer niet. De tweede en laatste zijn wel duidelijk prettiger, en de derde heeft voornamelijk aan de rechterkant een interessant stuk. Links had ook wel weggelaten kunnen worden.

Dit horen we uiteindelijk overal op toe te passen. Nu zijn we nog erg bezig met elke afzonderlijke les, maar het komt al langzaam meer samen.

Bij tekentechnieken zijn we bezig met toonwaarden. Tot nu toe voornamelijk zwarten en witten. Hoog contrast met geen grijs.
image

Zie hier het husiwerk van de hele klas 🙂 ieder met zijn eigen manier van werken.
Vorige week werkten we met zwart krijt op wit papier. Schaduwen aangeven is iedereen die tekent of schildert wel gewend. Maar NU! Pfoe wat een opdracht.
Zwart papier en wit krijt. Geen schaduwen aangeven maar alleen de lichtvlakken!
Er werd weer veel met samengeknepen ogen door oogharen heen getuurd om maar zo min mogelijk detail te zien en alleen de uiterste lichten te pakken te krijgen.
image
Super leuk om te doen!!! Heerlijk om met een wit krijtje licht in de duisternis te krijgen. Ook ontzettend lastig, want eens in de 10 min. voel je gewoon dat je weer terug wil naar wat je kent en wil je bijna met wit krijt de schaduwen gaan tekenen. Heel lastig en heel erg leuke oefening! Probeer het zelf vooral ook!!

En daarna was het natuurlijk een kleine overstap naar een derde toonwaarde. We moesten alle schaduwen in het grijs tekenen en daarna, als de hele tekening er op staat, de aller donkerste schaduwen weergeven met zwart.
image
Zoiets. Ongeveer.
Om eerlijk te zijn vind ik de hoog contrast tekeningen met alleen wit of zwart spannender. Wat denken jullie?

Laat vooral ook een reactie hieronder achter! Dat vind ik heel leuk!

Advertenties

Een gedachte over “Zwart op wit op zwart

  1. Wat leuk dat je dit allemaal deelt! Ik kan helemaal niet tekenen, heb de ambitie ook niet, maar ik vind het tof en interessant om jouw reis mee te maken. Ik vind de tekening met wit krijt op zwart het spannendst, heel bijzonder.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s