Groentje

Nog 2 uur reizen te gaan!Daar zit ik dan, in de trein naar Groningen. Met een rugtas zo groot, vol en zwaar dat een brugpieper er nog jaloers op zou zijn.

Ik weet niet wat ik mee moet nemen naar mijn eerste schooldag, dus – goed voorbereid als ik ben – heb ik gewoon alles maar meteen meegenomen. Twee verschillende formaten schetsboeken (A3 en A4), potloden, houtskool, krijt en stiften, haarlak om al die troep mee te fixeren, nog een boekje dat we moesten kopen voor een bepaalde les maar waarschijnlijk niet in de les zelf gaan gebruiken MAARJEZALHETMAARNODIGHEBBEN, wat te drinken, een lekker ontspannen kleurboek want als ik in de trein zit heb je na 2 tekeningen dat uitzicht ook wel weer gezien, een etui met gewone schrijfpennen mag ook niet ontbreken, een map voor al mijn super geweldige aantekeningen…

… er komt geen einde aan. Er was niet eens ruimte over voor mijn koptelefoon dus ik hoop maar dat ik die treinreis ruimte kan vinden in de stiltecoupé.

Ik ga op reis en ik neem mee...
Ik ga op reis en ik neem mee…

(Misschien moet ik denken aan een nieuwe tas om alles in mee te nemen. Iemand goede ideeën? Het moet groot zijn, makkelijk mee te nemen en veel verschillende vakjes hebben en betaalbaar zijn. )

De lessen die ik dit schooljaar ga krijgen zijn verspreid over 2 aaneengesloten lesdagen. Op woensdag heb ik eerst Anatomie. De locatie waar wij nu het meeste les krijgen is midden in de binnenstad van Groningen en bevat een klein praktijklokaal, theorielokaal en een kelder met allemaal gipsen beelden. wpid-20150910_092019.jpg

wpid-20150910_092022.jpg

Lekker kunstzinnig allemaal he? Haha. Mijn mobiel maakt ook niet erg prachtige foto’s dus het ziet er allemaal wat donkerder uit dan het in het echt is.

We begonnen met het natekenen van een skelet. Wat mij al meteen opviel is dat er hier erg streng wordt gelet op een correcte weergave van de werkelijkheid. De proporties, de breedte van de botten, de grootte van de tussenruimte… je wordt genadeloos op je fouten gewezen en ik vind het geweldig :). Ik ga hier onwijs veel leren denk ik!
Ook wordt er eigenlijk altijd verwacht dat je met houtskool en krijt tekent, niet met potlood. Dat is voor velen van ons even wennen, want dat zorgt ervoor dat je niet zo precies kunt werken.

wpid-2015-09-09-22.58.13.png.png

wpid-20150909_175903.jpg

Een nabespreking is ook erg leuk om te doen. Waar deze eerste dag op gehamerd werd: steel en kijk af bij je klasgenoten. Als je zelf ergens minder goed bent, ga dan achter de klasgenoot staan die er wat beter in is en kijk af. Leer van hem of haar. Na deze eerste les draaiden we allemaal de ezels om en bekeken elkaars werk. Erg leuk om te zien hoe iedereen zijn of haar eigen handtekening heeft!

wpid-20150909_174346.jpg

We gaan nog wat lessen besteden aan het bestuderen van het skelet, pezen en spieren. Daarna gaan we modellen tekenen, heb ik erg veel zin in!

In de avond hadden we les in perspectief, of ook wel ‘doorschouwkunde’ genoemd. De theorie achter het weergeven van perspectief is erg ingewikkeld en moeten we veel oefenen. Veel mensen hadden dit ook al jaren niet meer gehad en vonden dit lastig. Opdracht was: ‘Zoek een plek voor het raam en teken het uitzicht na’.

wpid-20150909_200641.jpg

wpid-20150909_200454.jpg

Achteraf werd er met de hele klas naar elkaars werk gekeken. Weer werd er genadeloos gewezen op wie er wel of geen interessant perspectief uit had gekozen.

Snel tekenen was wel nodig, want het werd donker. Een race tegen de klok, dat er bij mij meestal wel voor zorgt dat ik betere lijnen neerzet. Alsof ik dan ineens wat remmen los laat en daardoor gemakkelijker snel een goede lijn op papier kan zetten. Grappig, want je zou juist denken dat het slordiger zou worden?

Misschien heeft dat ook weer te maken met ervaring en training: muscle memory die het over neemt….?

De lessen zijn pas na 21:00 afgelopen, dus ik kan nooit op tijd thuis komen. Daarom blijf ik in Groningen slapen.
Een vrouw op de academie die een soort manusje-van-alles is, woont in een woongemeenschap in de wijk Beijum in Groningen. Met een klasgenoot huren wij elke week op woensdagavond een soort aanbouw met twee slaapkamertjes en een badkamer. Het ligt in een groene omgeving, heel leuk! Helaas ook veel spinnen in het huisje…. *bibber*…

wpid-20150909_214352.jpg

’s Ochtends op weg naar de academie kom ik met de bus aan in de stad. Ik ken Groningen nog niet echt, maar vind de sfeer hier erg fijn. Het is een mooie stad met enorm leuke winkeltjes, maar met vrijwel geen toeristen. Heerlijk als je Amsterdam gewend bent!

wpid-2015-09-10-19.32.42.png.png

Naast de vismarkt/korenbeurs zit de academie op een verborgen plek, tussen een koffiehuis en een boekenwinkel. De eerste keer dat ik er naar op zoek was ben ik er 3x voorbij gelopen.

De korenbeurs is tegenwoordig een grote albert heijn en ik vind het fijn om hier naar toe te gaan en te genieten van dit gebouw.

wpid-2015-09-10-19.33.43.png.png

wpid-20150910_090211.jpg

De ochtend begon met een les in compositie en expressie. Hiervoor zijn we naar een museum gegaan waar ik veel inspiratie op heb gedaan. Hierover meer in een volgende post!

Daarna hadden we kunstgeschiedenis / kunstbeschouwing. Ik ben nog steeds overdonderd over hoeveel die docente wist! Ongelofelijk wat zij allemaal uit de losse pols kon vertellen. Ook hier was de docent niet erg zachtzinnig: Ze wees ons erop dat wij allemaal amateurs zijn en dat je dat kunt zien in het werk. Vervolgens hielden we een soort brainstormsessie met z’n allen over wanneer iets kunst genoemd mag worden. Een discussiepunt waar ik ook nog erg veel over zal praten in dit blog denk ik zo…

Ook vertelde ze ons iets interessants dat ik niet wist: De reden dat realistische kunst niet meer gewaardeerd en onderwezen wordt op de meeste kunstacademies sinds de Tweede Wereldoorlog, heeft te maken met politiek. In de WOII hielden zowel Hitler als Stalin van realistische kunst en roofden dit of gebruikten dit voor hun propaganda. Hierdoor kreeg figuratieve realistische kunst een negatieve politieke bijsmaak waar niemand mee geassocieerd wilde worden.
Erg interessant!

Aan het einde van de dag hadden we ook nog het vak Tekentechnieken. Hiervoor moesten wij allemaal de ezels lukraak door het lokaal plaatsen en een interessant tekenbeeld uitkiezen. Ook uiteraard weer met krijt.

wpid-20150910_163647.jpg

Tweede opdracht was om richting het raam te gaan staan en alles in silhouetten weer te geven.

wpid-20150910_174753.jpg

De docent is ook weer erg grappig maar bot. De docenten die wij hebben kunnen best bot uit de hoek komen soms, en aan het lacherig gesnuif in de klas te horen moet volgens mij iedereen daar even aan wennen.

Maar feit is: We hebben deze tips hard nodig om het niveau te bereiken dat we willen halen.
We hebben allemaal gehoord dat we mooi kunnen tekenen, dat weten we en nu is het tijd om open te staan voor tips, feedback en ook hier en daar wat afkeuring, als we het niet goed doen.
Ik denk dat dat heel goed is, op deze academie staat het leren vooral in het teken van technieken en komt het conceptuele vlak later pas meer in beeld.
Naar mijn idee is het belangrijk dat we allemaal leren om met deze kritiek om te gaan, omdat de kunstwereld genadeloos en hard kan zijn. Ook moeten we kritisch blijven kijken naar ons eigen werk.

Na deze week ben ik erg moe en heb ik helaas donderdagavond geen tijd gehad om in de trein terug de blog te schrijven. Ik merk dat ik nu nog steeds zo moe ben dat ik niet echt kan concentreren op wat ik hier allemaal schrijf. Daarom is het misschien meer beschrijvend en verder nogal inhoudsloos. Ik hoop dat ik dat in volgende berichten wat meer op kan krikken :). In mijn volgende bericht zal ik het hebben over een conceptuele kunstenaar die mij afgelopen week erg heeft geïnspireerd: Song Dong.

Advertenties

Een gedachte over “Groentje

  1. Onwijs gaaf om over je schouder mee te kijken, Marlisa 🙂 ’t Klinkt alsof ze jullie stevig aanpakken daar, en ik vind het mooi om te lezen hoe je hiermee omgaat 🙂 Ik ga gauw je volgende post lezen. Knuffel!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s